Studievejledning

BLIV ELEV

SMED

Varighed: Uddannelsen tager 4 år + evt. GF1

Som smed arbejder du med stål og fremstiller konstruktioner som maskiner, industri/produktionsudstyr, trapper, inventar, vindmøller og meget andet.

Som smed ved du, hvordan du vælger de rette ståltyper og den rette arbejdsteknik og som smed bliver du også en aktiv del af den grønne omstilling

Du lærer om digital tegning og tegningsforståelse, samt at bruge CNC-udstyr, CAD/CAM og svejserobotter. Programmering og kvalitetskontrol på halv- og helautomatiske bearbejdningscentre får en større betydning i smedefaget, som du derfor også vil blive en naturlig del af.

På NEGs afd. Holbæk kan du vælge mellem følgende specialer:

Klejnsmed: Her arbejder du med alt inden for jern og metal i mange forskellige profiler f.eks. plader og rør (brandtrapper, stiger, låse, porte, pengeskabe, vejrhaner, kirkespir og andre vigtige konstruktioner)

Rustfast-smed: Her arbejder du med metaller som rustfast stål, kobber og aluminium i f.eks. industrikøkkener og bryggerier, og maskiner til fødevare og medicinalindustrien.

Hvis du kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, eller det er et år siden, at du har afsluttet grundskolen, skal du starte på grundforløb 1

Ellers er grundforløb 2 dit første forløb på smedeuddannelsen, hvor du får grundlæggende færdigheder og teoretisk viden. Efter at have indgået en uddannelsesaftale veksler uddannelsen mellem praktikophold og skoleforløb i hovedforløbet. Dette kombinerer praktisk erfaring med dybere faglig læring. Til sidst afslutter du din uddannelse med en svendeprøve, hvor du demonstrerer dine færdigheder og viden du har erhvervet gennem din læretid.

Sådan er en erhvervsuddannelse opbygget
Her kan du se en illustration over uddannelsesforløbet på en erhvervsuddannelse.

På smedeuddannelsen skal du have følgende grundfag:

  • Matematik på E-niveau
  • Fysik på E-niveau

Og så kommer du også til at have en række uddannelsesspecifikke fag.

Vi har opstart på smedeuddannelsen to gange årligt i august og januar. Se datoer her. Du tilmelder dig på optagelse.dk.

Afdeling
NEG afd. Holbæk

Som smed har du flere gode jobmuligheder i jern- og metalindustrien. Alt afhængig af hvilket speciale du vælger kan du f.eks. arbejde i smedeværksteder, på boreplatforme, større i virksomheder og i fjernvarme- og kraftværker.

Med en smedeuddannelse er det altid muligt at videreuddanne dig. Blandet andet til maskinmester, energiteknolog, VVS-installatør. Hvis du tager uddannelsen med eux eller supplerer med adgangskurser, kan du også læse videre til maskiningeniør. Læs mere om disse uddannelser på www.ug.dk.

Uddannelsen kan tages som Ny Mesterlære, hvor du starter på uddannelsen i lære hos en mester/virksomhed. Du lærer direkte i virksomheden og får skræddersyet teori på skolen. Perfekt for dig, der vil i gang hurtigt og effektivt. Kontakt vores studievejledning for nærmere info.

vigtige link:

Logo for Andels 2023 legatet. På logoet står: Til fremtidens vigtigste faglærte.

2030 LEGATET

Hvis du er 16-25 år, er udeboende i Region Sjælland og har valgt uddannelsen til elektriker, industritekniker, procesoperatør eller smed kan du fra januar 2023 søge Andels legat

Legatet er på 2.030 kr. om måneden, og du kan få det i op til 12 måneder (6 måneder på grundforløb 2 og de første 6 måneder af din læreplads på hovedforløbet).

KALENDER 2024

Vi har samlet alt om skolens opstart og aktiviteter her

ET FÆLLESSKAB MED PLADS TIL DIG

HAR DU BRUG FOR HJÆLP VIDERE I DINE OVERVEJELSER?

DU KAN ALTID KONTAKTE VORES STUDIEVEJLEDER

Har du brug for hjælp og vejledning i forhold til din erhvervsuddannelse eller dit uddannelsesvalg, er du altid velkommen til at kontakte vores studievejledning.

Slide
To elever fra NEG står i værkstedet iført arbejdstøj.

FUN FACTS

67%
ER
VILDE MED

VÆRKSTEDS-
ARBEJDE

Slide

FUN FACTS

56% VED

HVAD EN

MOMENT-
NØGLE

ER

En lærer fra NEG er ved at undervise en elev. De står ved en bil med åben kølerhjelm, og kigger på en computerskærm.
Slide

FUN FACTS

76%

VED HVAD DE

VIL EFTER

UDDANNELSEN

To elever fra NEG sidder i en sofa. Den ene dreng har en telefon i hånden. Begge drenge kigger ind i kameraet.
Slide
Portræt foto af en elev fra NEG.

FUN FACTS

46%
ER VILDE
MED

ØKONOMI

previous arrow
next arrow
New Client Special Offer

20% Off

Aenean leo ligulaconsequat vitae, eleifend acer neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, tempus.